Annons: Mediedagen 2019
Jan Helin, Programdirektör SVT. Foto- Janne Danielsson/SVT

SVT: Vidareförsäljningen av hockey-VM ingen förlustaffär

Försäljningen av halva sändningsrättigheterna till MTG kostar inte SVT några 100 miljoner kronor. Det menar Jan Helin som kallar nyhetsrapporteringen kring avtalets pris för undermålig och tendentiös.

2015 köpte SVT sändningsrätten till de sex nästkommande världsmästerskapen i ishockey. I förra veckan stod det dock klart att den rättigheten kommer att delas med MTG.

Varken SVT eller MTG har kommenterat affärsuppgörelsens prislapp. Men i dag skriver flera tidningar, däribland Expressen, att avtalet mellan mediebolagen skulle ha kostat licensbetalarna 100 miljoner kronor. Enligt SportExpressen, som har varit i kontakt med ”flera branschkällor med insyn i affären”, innebär vidareförsäljningen till MTG en mångmiljonförlust för SVT.

Men uppgifterna beskrivs som felaktiga av SVT:s programdirektör Jan Helin. Och alla påståenden om att SVT skulle ha gjort en förlustaffär tillbakavisas:

”2015 köpte SVT rättigheten till hockey-VM 2018-2023. Redan då fanns avsikten att dela rättigheten med en annan aktör genom en försäljning. Det är internationellt såväl som i Sverige en normal hantering av sporträttigheter av hockey-VM:s kaliber. Självklart lämnar vi inte ut detaljer om affärsuppgörelser. Men mot bakgrund av den undermåliga och tendentiösa journalistiken kring detta vill jag bidra med grundfakta: SVT har inte gjort någon förlust i och med affären. Vi är mycket glada över partnerskapet med MTG. Vi är kort sagt två nöjda parter här”, säger programdirektör Jan Helin i ett pressmeddelande.