Annons: Mediedagen 2019

Gaudeamus får behålla sitt oberoende

Förslaget att kårens verksamhetschef ska göras till ansvarig utgivare över studenttidningen Gaudeamus röstades i går ned i kårfullmäktige. "En oerhörd lättnad", säger tidningens chefredaktör Cornelia Thomasson.

Stockholms universitets studentkårs (SUS) styrelses starkt kritiserade förslag om utvecklingen för Gaudeamus skulle – om det röstats igenom – innebära att tidningens oberoende går förlorat. I propositionen föreslog styrelsen nämligen att SUS verksamhetschef blir den som tar över rollen som ansvarig utgivare från chefredaktören, vilket Medievärlden rapporterat om.

Men så blir det alltså inte.

– För mig var det en oerhörd lättnad att förslaget röstades ned eftersom det var helt barockt i sin utformning, säger Cornelia Thomasson, vikarierande chefredaktör och ansvarig utgivare för tidningen.

Ansvarig utgivare för Gaudeamus blir i stället den person som anställs som projektledare med uppgiften att utveckla tidningen. I kårfullmäktige på torsdagen framhölls att det är av vikt att projektledaren är journalistutbildad, berättar Cornelia Thomasson.

– Det tycker jag känns hoppfullt inför framtiden. Men sedan får vi se vad det här innebär i praktiken. Tidningen har nog en spännande höst framför sig, säger Cornelia Thomasson och fortsätter:

– Det som jag tycker är synd är att budgeten röstades igenom och där var det inte budgeterat för någon papperstidning.

Läs också

Gaudeamus kan förlora sitt oberoende