Åkesson vägrar intervjuer med TV4

TV4 kommer inte få intervjua Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Beslutet motiveras av presschefen Henrik Vinge med att en TV4-reporter i en tweet ska ha uppmuntrat till attacker mot partiledaren.

Tweeten, som nu är avpublicerad, ska ha skrivits i samband med att Jimmie Åkessons hus utsattes för skadegörelse tidigare i veckan. Enligt Sverigedemokraterna uppmuntrade journalisten till ytterligare attacker mot partiledaren samt gav uttryck för att Åkessons familj fick skylla sig själv.

TV4 tog på torsdagsförmiddagen avstånd från medarbetarens poster som beskrivs som mycket olämpliga eftersom de kan uppfattas legitimera politiskt våld.

”Det är givetvis oacceptabelt, och något vi tar kraftfullt avstånd ifrån”, skriver Tobias Rosvall, digitalchef, Bonnier Broadcasting Sport, i ett blogginlägg.

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge ser allvarligt på det inträffade och är inte helt nöjd med TV4:s avståndstagande. I ett pressmeddelande med rubriken ”Nytt förhållningssätt till Tv4” säger Henrik Vinge att det trots dialog med mediehuset fortfarande finns ”ett antal frågor vi inte fått svar på”:

”Till dess saken är utredd och jag förstår att Tv4 ser lika allvarligt på detta som vi gör kommer jag naturligtvis inte att släppa fram deras journalister till Jimmie Åkesson. Det vore närmast stötande.”