Annons: Mediedagen 2019

Hatinlägg kan kosta sociala medier miljoner

Den tyska justitieministern föreslår mångmiljonböter för sociala medier som inte hanterar flaggade hatinlägg i tid.

Tysklands justitieminister Heiko Maas anser att sociala medier ska böta ifall hatpropaganda och falska nyheter inte tas bort inom en vecka, skriver AP. Dessa böter kan hamna på upp till 50 miljoner euro, enligt lagförslaget som kommer läggas fram till parlamentet.

Sajterna måste även utse en klagomålsansvarig – som själv kan tvingas böta upp till 5 miljoner euro ifall företaget inte lyckas leva upp till standardkraven. Dessutom måste företagen i en kvartalsrapport redovisa hur de hanterat hatinläggen.

Heiko Maas hänvisar till forskning som visar att Twitter endast tar bort 1 procent av alla illegala inlägg som flaggas. Facebook tar bort 39 procent.