Annons: Mediedagen 2019

Nytt besked: SVT lämnar ut nyhetsinslag om Saab

SVT tvingas lämna ut nyhetsinslag sedan mediebolaget bestämt sig för att inte överklaga tingsrättens beslut.

I förra veckan rapporterade Sydsvenskan att tingsrätten i Vänersborg kräver att SR och SVT lämnar ut tre nyhetsinslag som åklagarna på Ekobrottsmyndigheten vill se spelas upp under Saabrättegången om misstänkta ekobrott.

Båda public service-bolagen har tidigare motsatt sig kraven men nu säger Albert Svanberg, chef SVT programetik, att SVT inte tänker överklaga beslutet till hovrätten.

”Vi ser inte att vi skulle nå framgång med ett överklagande. Det är den bedömningen vi gör nu i det här specifika ärendet”, säger Albert Svanberg, till SVT.

Åklagarna menar att inslagen visar att de åtalade tidigare Saab-cheferna Victor Muller och Jan Åke Jonsson, förskönat bilden av bilföretagets ekonomiska tillstånd innan produktionen på anläggningen i Trollhättan upphörde.

SVT och SR har i sitt tidigare svar till tingsrätten hävdat att den som är i kontakt med mediebolagen ska kunna lita på att materialet inte används till annat än vad som är överenskommet. Men nu står det alltså klart att SVT inte kommer att överklaga tingsrättens beslut.