Kritiserad polismästare lämnar

Västmanlands polisområdeschef Lena Tysk, som utreds för ofredande, lämnar sin post med omedelbar verkan.

Polismästare Lena Tysk lämnar i dag sitt uppdrag som områdeschef i Västmanland på egen begäran. I ett pressmeddelande från polisen säger hon: “Detta är jag skyldig alla engagerade och kompetenta medarbetare som kämpar i verksamheten varje dag.” Lena Tysk står sedan tidigare åtalad för ofredande då hon påstås ha hotat Agneta Kumlin, polischef i Sala.

Agneta Kumlin hade uttryckt sin oro över polisens nya organisation i media varpå Lena Tysk konfronterade henne och ska ha sagt: “Har du pratat om det här i media är du död.” Uttalandet har bekräftats av flera medarbetare inom polisen som har talat med SVT Nyheter Västmanland.

Lena Tysk anmälde därefter sig själv till Särskilda utredningar, men justitiekanslern Anna Skarhed valde att inte inleda en förundersökning mot polischefen eftersom Lena Kastlund, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren i Göteborg, utreder fallet i dagsläget.