Annons: Mediedagen 2019

Hänt Extra mest klandrad 2016

Hänt Extra toppar klanderligan med tre fällningar under 2016. Därefter kommer Expressen och Dagen som fälldes två gånger vardera. Det framgår av PO och PON:s årsberättelse.

Hänt Extra toppar klanderligan 2016. Tidningen fälldes bland annat för en artikel i detta nummer om ett påstått bråk mellan Laila Bagge och  Bianca Ingrosso.
Hänt Extra toppar klanderligan 2016. Tidningen fälldes bland annat för en artikel i detta nummer om ett påstått bråk mellan Laila Bagge och Bianca Ingrosso.

De senaste åren har det skett en ökning av antalet anmälningar samtidigt som fällningarna minskat successivt, vilket Medievärlden skrev om i förra veckan. Förra året inkom det 526 anmälningar till Allmänhetens Pressombudsman (PO). Men antalet fällningar i Pressens Opinionsnämnd (PON) var få, endast 28 stycken, vilket är ”all-time-low”.

Av PO/PON:s årsberättelse framgår det vidare att Aftonbladet, för andra året i rad, undkom fällningar.

Flest anmälningar, 95 stycken, riktades förra året mot Expressen. Det höga antalet anmälningar förklaras av PO med att tidningen gjort det enklare att anmäla genom att man i anslutning till varje artikel har infört en knapp som leder till PO:s elektroniska anmälningsblankett.

”En åtgärd som visar att utgivaren är positiv till etisk granskning av det egna materialet. Det vore en välkommen utveckling om andra tidningar valde att finna liknande tekniska lösningar”, skriver PO Ola Sigvardsson i årsberättelsen.

På PO:s lista över landets tio mest PO-anmälda återfinns i år två landsortstidningar; VLT och Hallandsposten. Men ännu har ingen anmälan lett till någon fällning.

Piteå-Tidningen var den enda tidningen som förra året fälldes för grovt brott mot god publicistisk sed. Fällningen gällde en intervju med en kvinna som ”på ett detaljerat och integritetskänsligt sätt berättade om sin sambos otrohet”.