Annons: Mediedagen 2019
En vuxen mans hand håller ner ett barns hand mot golvet. Foto: Liv Widell/Sveriges Radio. [Bild iscensatt med statister]

Efter SR:s granskning – Skolinspektionen omprövar fasthållningar

Skolinspektionen ska utreda nio fall där elever hållits fast av skolpersonal, rapporterar SR Ekot.

Ekot rapporterade under hösten att det finns svenska skolor som tar till fasthållning för att lugna utagerande barn. Det trots att ett sådant ingripande kan innebära medicinsk fara.

Efter granskningen meddelade Skolinspektionen att man planerade att gå igenom alla beslut om fasthållningar som fattats det senare året. Nu har Skolinspektionen sett över 41 fall av kränkande behandling av elever och i samband med det beslutat att ompröva nio fall och komplettera med läkarutlåtanden, rapporterar Ekot.

”De fallen som vi har valt att titta på igen är just de fallen där det skulle kunna finnas en medicinsk fara för eleven i det ingripande som har gjorts”, säger Annica Runsten, rättschef på Skolinspektionen, till Ekot.