Metro släpper guide om källkritik på nätet

Morgonkollen

Gratistidningen gör en förstasida om källkritiskt tänkande och släpper en handbok om källkritik tillsammans med Internetstiftelsen i Sverige (IIS).

Viralgranskaren på Metro och IIS vill att fler övar på sitt källkritiska tänkande, att färre ska luras och att fler tar reda på vilka som står bakom de texter och artiklar som man senare delar vidare. Därför släpper Metro och IIS en guide om källkritik.

”Tro inte på saker som står på nätet – kolla upp dem i stället! På så vis undviker du att sprida vidare bluffar och lögner till dina kompisar och lär dig samtidigt hur man gör. Det tar inte så lång tid och det är väldigt roligt att viralgranska”, säger Åsa Larsson, redaktör på Viralgranskaren.

Enligt ett pressmeddelande tar guiden upp ”vinklad information, vilseledande påståenden, viralsajter, lurendrejare, rykten och förtal”. Dessutom beskrivs internets utveckling samt praktiska checklistor för hur man granskar en källa kritiskt.

”Vi behöver alla ställa oss frågan om vem som är avsändare och vad som är syftet med en text vi läser på nätet. Är källan det den utger sig för att vara? Vad vill avsändaren? Vad är syftet med den här webbplatsen? Vi anser att fler behöver bli bättre på att hantera källkritik på nätet och därför släpper vi den här guiden”, säger Kristina Alexanderson, chef för Internet i skolan på IIS.