Annons: Mediedagen 2019

Ungerns största dagstidning nedstängd

Regeringskritiska Népszabadságs verksamhet i Ungern har stoppats och alla anställda har sagts upp.

Det var under helgen som utgivningen av den papperstidning som var på väg till tryckeriet stoppades samtidigt som journalister hindrades från att komma in till redaktionen, skriver HD.se.

Népszabadság köptes nyligen upp av företaget Mediaworks, som har kopplingar till högerpartiet Fidesz vilket premiärminister Viktor Orbán är en del av. Beslutet att lägga ned tidningen är enligt den nya ägaren affärsmässigt och förklaras av att Népszabadság led av stora förluster och en minskad upplaga. Men att det skulle vara den verkliga anledningen tillbakavisas av folk som har arbetat på tidningen.

”Naturligtvis är vi i chock. Naturligtvis kommer de att försöka utmåla detta som ett affärsbeslut, men det är inte sant”, säger en redaktör på Népszabadság.

Tidningen har publicerat flera avslöjanden som rör korruption i premiärministerns politiska kretsar. Något som flera tror är den egentliga orsaken till nedläggningen.

”En svart dag för pressen”, så beskrev det Ungerska socialistpartiet helgens händelser. Nedläggningen ledde under helgen till omfattande protester utanför tidningens centralredaktion i Budapest.

Ungern återfinns på plats 67 av 180 på Reportrar utan gränsers årliga Pressfrihetsindex.