Annons: Mediedagen 2019

DN-medarbetare åtalas för brott vid ubåtsjakt

Morgonkollen

Reportageteamet misstänks för brott mot skyddslagen i samband med den uppmärksammade ubåtsjakten hösten 2014.

Det var i oktober 2014 som reportageteamet skickades ut för att bevaka den pågående ubåtsjakten i Stockholms skärgård för DN:s räkning.

Teamet var ombord på en båt i vattnet utanför amfibieregementet i Berga i Haninge kommun när militärpolisen gjorde ett ingripande mot dem. Under ingripandet beslagtogs bland annat ett minneskort till DN-fotografens kamera. Ett beslag HD senare hävt och slagit fast att det strider mot grundlagen.

Nu åtalas samtliga tre, en fotograf, en journalist och en båtförare, för brott mot skyddslagen, rapporterar Nyhetsbyrån Siren. Enligt åtalet ska båten ha färdats innanför det aktuella skyddsområdets utmärkning.

De tre förnekar brott, kräver att förundersökningen kompletteras samt hävdar jäv. Den tidigare utredaren var nämligen vittne och delaktig i händelseförloppet. Men reportageteamets anmälan om brister i utredningen avslogs av Södertörns tingsrätt. Ett beslut som överklagats till hovrätten som ännu inte prövat saken.

Med anledning av att brottet snart preskriberas inväntas inte hovrättens beslut. I stämningsansökan begär kammaråklagaren att såväl beslut om stämning som delgivning av stämning ska snabbas på.