Annons: Mediedagen 2019
Nästa vecka är temat i Morgonshowen programmering. Foto: SVT (Bilden är från i våras)

Barnkanalen vill lära de små att programmera

Nästa vecka drar UR-serien Programmera mera igång på Barnkanalen. Emma Lindqvist, som arbetar på SVTi, tycker att förståelse för programmering är en demokratifråga.

Programmet, som ska väcka barns intresse för att koda, har premiär i Barnkanalen på onsdag. Samtidigt gör Morgonshowen en temavecka kring samma ämne. Med satsningen vill man slå hål på myten att programmering skulle vara svårt och krångligt.

”Programmering är världens största språk och därför känns det viktigt att barn får lite inblick i hur det fungerar”, säger Madeleine Adaktusson, producent för Morgonshowen, till SVT:s interntidning Vipåtv.

Emma Lindqvist, som arbetar på SVTi med Barnkanalen och Barnplay, går ännu längre och kallar det för en demokratifråga:

”Det är viktigt att förstå sin omvärld. Hur internet fungerar och att alla tekniska prylar, som datorer och mobiltelefoner, inte är magiska, utan att det är människor som har byggt och programmerat dem. Förståelse för programmering är en demokratifråga”, säger Emma Lindqvist.

Under veckan kommer Emma Lindqvist att medverka i Morgonshowen dagligen för att hålla i en programmeringsskola. I studion finns en kodmaskin som programledarna kodar och på sajten, barnkanalen.se, kan publiken varje dag testa sina nya kunskaper.