Annons: Mediedagen 2019

Succéjulkalender kan stoppas av formatstvist

En strid om format har blossat upp mellan Sony och SVT. Tvisten kan, enligt Kulturnyheterna, göra att förra årets julkalender inte kan visas i repris eller ges ut på DVD.

Förra årets julkalender Tusen år till julafton var den mest sedda genom tiderna. Men nu kan en formatstvist mellan Sony och SVT göra att den varken kan sändas i repris eller släppas på DVD, rapporterar SVT:s kulturnyheter.

Karin af Klintberg, regissör och producent på produktionsbolaget Thelma/Louise som står bakom julkalenden, uttrycker besvikelse över situationen: ”Det är tusen år av svensk historia med barnet i centrum, det är forskning som går förlorad. Den forskningen har inte gjorts tidigare. Man har inte visat barn tusen år tillbaka i tiden tidigare, och jag undrar om det kommer att göras igen.”

SVT:s kommunikationsdirektör, Sabina Rasiwala, medger för Kulturnyheterna att det funnits en tvist men vill inte utveckla vad den handlar om – och säger att den nu är löst.

Tvärtemot vad Kulturnyheternas källor säger hävdar Sabina Rasiwala att SVT både kan sända julkalendern i repris och släppa den på dvd, men att något sådant beslut ännu inte fattats.