Annons: Mediedagen 2019

De tilldelas årets Wendelapris

Fyra journalister får i år ta emot Wendelapriset.

Sydsvenskans Jens Mikkelsen, Federico Moreno och Hussein El-Alawi får 25 000 kronor för reportageserien Pojkarna på Malmö C (mars-juni 2015).

Piteå-Tidningens Jan Westerberg får 25 000 kronor för artikelserien om den lätt intellektuellt funktionsnedsatta Stefan Stenberg som svindlades av sin förvaltare.

Årets hedersomnämnande går till Expressen, för ”sin konsekventa satsning på socialreportaget”. I juryns utlåtande lyfts särskilt Magda Gads och Christoffer Hjalmarssons fem reportage i serien Därför kommer tiggarna.

Wendelapriset delas ut årligen av Wendelas Vänner till minne av en av Sveriges första kvinnliga journalister, Wendela Hebbe. Priset instiftades 2008 för att uppmärksamma goda socialreportage i tryckt svensk press. Sedan ett år tillbaka samarbetar man med Fojo (Institutet för Fortbildning av Journalister) om Wendelapriset. Institutets nya verksamhetschef Kersti Forsberg delar ut årets Wendelapris under bokmässan i september.