Annons: Mediedagen 2019

Ett 20-tal journalister gripna på kurdiskspråkig tidning

Turkisk polis gjorde i söndags en polisräd mot tidningen Azadiya Welat. 23 personer greps och fördes bort.

Azadiya Welat grundades som en veckotidning 1992, men sedan 2006 utkommer den dagligen. Azadiya Welat är i dag Turkiets enda heltäckande kurdiska dagstidning. Tidningens centralredaktion ligger i Diyarbakır i sydöstra Turkiet och det var mot den polisen i går gjorde en polisräd.

Enligt uppgifter ska 23 personer gripits och förts bort i samband med ingripandet. Samtidigt beslagtogs journalisternas telefoner och id-handlingar.

”Gripandet av minst 23 anställda på tidningen Azadiya Welat utgör den senaste upptrappningen i Turkiets svindlande kampanj för att tysta kritiska röster”, säger Nina Ognianova, koordinator för Europa och Centralasien på Committee to Protect Journalists (CPJ).