Annons: Mediedagen 2019

IVA-priset till Bosse Lindquist

Morgonkoll

I går kväll fick tv-journalisten Bosse Lindquist årets IVA-pris för vetenskaplighet inom journalistiken.

Ingenjörs- och vetenskapsakademien (IVA) delade i går ut sitt årliga pris till radio- och tv-journalisten Bosse Lindquist. Han fick priset med följande motivering:

”Med egensinnig envetenhet har Bo Lindquist stått för en lång serie ögonöppnande dokumentärer för radio och television. ’Förädlade svenskar’ och ’Tystnaden i Phnom Penh’ är två av många som tvingat fram självrannsakan, nu senast följda av tv-serien ’Experimenten’ kring forskningsfusk i strid också med grundregeln ’Do no harm’. Bo Lindquists vapen är inte skjutjärn, utan ett energiskt undersökt och lugnt presenterat blottläggande av fakta.”

Priset, som är på 100 000 kronor, ska premiera ”ett vetenskapligt synsätt i media samt för excellent journalistik om vetenskap, teknik, innovation och entreprenörskap – detta i en tradition av upplysning, folkbildning, förklaringsdjup, framtidstro och integritet.”