Per Lindström får BLF:s stipendium

Fotografen och journalisten Per Lindström tilldelas BLF:s stipendie ”I bildens tjänst”.

Bildleverantörernas förenings styrelses motivering löd: ”Ett långt yrkesliv som spänner över hela spektrat inom bild – från fotograf, via bildchef till forskande professor – drivs av att ta till vara och lära oss om pressfotografins historia och bildens betydelse inom svensk press. För att ge pressfotografen möjlighet att klicka rätt i det hastigt förändrade medielandskapet. Med otaliga artiklar och böcker har han hela tiden verkat i bildens tjänst.”

Per Lindström har bland annat varit verksam på Nya Lidköpings-Tidningen, Expressen, tidningen Lundagård och Aktuell fotografi. I över ett decennium arbetade han som bildchef på Sydsvenskan och sedan 2008 har Per Lindström forskat om svensk bildjournalistiks historia.

Stipendiet är 15 000 kronor och utdelningen skedde i anslutning till 2016 års upplaga av Årets Bild, vilken Medievärlden har rapporterat om här.

Förra året gick stipendiet till fotografen Ylwa Yngvesson