Hon får stipendium för whistleblower-idé

Mikaela Åkerman tilldelas Journalistförbundets och Googles innovationsstipendium för sin idé till en app genom vilken användaren kan larma om missförhållanden.

”Jag har jobbat länge med idén till appen Whistleblower och känner att jag nu får ny energi att göra detta möjligt”, säger frilansjournalisten Mikaela Åkerman.

Juryns motivering löd: ”Whistleblower når en ung målgrupp och involverar den i journalistiken på ett nytt sätt med en tydligt redaktionell ambition. Med startup-kulturen i blodet skapar vinnaren en ny aktör i medielandskapet.”

Innovationsstipendiet, på 10 000 euro, har instiftats för att underlätta det ständiga behovet av utveckling inom medielandskapet.

Juryn som utser stipendiaten är fristående från såväl Google som Journalistförbundet och har i år bestått av Stina Lundberg Dabrowski, professor i tv-produktion vid Stockholms dramatiska högskola, Beata Wickbom, expert inom digital kommunikation och sociala medier samt Olle Lidbom, medieanalytiker och vd på webbyrån Oxys.