De nomineras till Röda Korsets journalistpris

Priset premierar den som skildrat händelser, kriser eller katastrofer vid sidan av strålkastarljuset, ute i världen såväl som i Sverige. Årets nominerade är:

Anna Roxvall och Johan Persson (foto) för reportaget ”Skymning över Bujumbura” publicerat hos Blank Spot Project. En fördjupning av hur våldet trappas upp i Burundi och rädslan sprider sig. Vem ska orka stanna kvar och kämpa?

Mia Holmgren och Lotta Härdelin (foto) för reportaget ”De vänder ryggen åt traditionen” publicerat i Dagens Nyheter. En berättelse om hur kvinnlig könsstympning är på väg att utrotas i Senegal tack vare att kvinnorna själva tog makten över sin egen kropp.

Ida Wadendal och Åsa Sjöstrand (foto) för reportaget ”Liv på nytt i Nyumanzi” publicerat hos Omvärlden. En skildring av ugandisk flyktingpolitik där flyktingar får resa och bo var de önskar och där hjälp till självhjälp står i centrum.

Jens Mikkelsen, Fredrico Moreno och Hussein El-Alawi (foto) för det grävande reportaget ”Pojkarna på Malmö C”. En skildring av några vilsna pojkar, deras liv i fattigdom och drömmen om ett nytt liv i Sverige.

Anna-Klara Bankel och Emil Larsson (foto) för reportaget ”Mellan stolarna” som sändes i SVT Uppdrag Granskning. En berättelse om de mest utsatta människorna i vårt samhälle – psykiskt sjuka och missbrukare.

Jihad Rahmoon, Satanay Doughouz, Ibrahim Mouhanna, Rafa Almassiri och May Alkhetyar för reportaget ”Syrien inifrån” som sändes i P1 Konflikt. En unik inblick i hur livet är i krigets Syrien, där röster från de som stannar kommer till tals.

Folke Rydén för reportaget ”Rohingyafolket lever sina liv bakom galler” som sändes i SVT Agenda. En berättelse om en ytterst utsatt befolkning i den otillgängliga delstaten Rahkine.

Per Hermanrud för reportaget ”Den hemliga kontrollen” som sändes i TV4 Kalla Fakta. Ett avslöjande av hur oskuldskontroller genomförs på unga kvinnor i Sverige.

Bo-Göran Bodin och Daniel Velasco för det grävande reportaget ”Död i slutet rum” som sändes i P1 Dokumentär. En fördjupande skildring av en ung människas kamp mot sin sjukdom.

Fredrik Önnevall för programserien ”Fosterland” som sändes i SVT2. Serien belyser en av Europas ödesfrågor, den växande nationalismen och hur den söker att begränsa invandringen.

Röda Korsets journalistpris är ett resestipendium på 25 000 kronor och vinnaren tillkännages den 28 april.

Juryn består av Anna Carlstedt, ordförande Svenska Röda Korset, Paul Hansen, fotograf Dagens Nyheter, Olof Brundin, skribent, Agneta Ramberg, utrikeskommentator Sveriges Radio och Kristina Lindström, dokumentärfilmare SVT.