Turkiska journalister frisläpptes i natt

Can Dündar, chefredaktör för Turkiets äldsta tidning Cumhuriyet, och redaktionschefen Erdem Gül frigavs i natt efter att ha suttit fängslade sedan november.

Det var under gårdagen som Turkiets författningsdomstol beslutade att journalisterna, som har suttit fängslade i Silivrifängelset i Istanbul sedan november, har fått sina rättigheter kränkta.

Can Dündar och Erdem Gül greps och fängslades i november. De stod anklagade för terrorbrott och spioneri efter att Cumhuriyet publicerat bilder som avslöjade hur den turkiska säkerhetstjänsten smugglade vapenleveranser till Syrien.

I januari publicerade Dagens Nyheter ett brev som skrivits av Can Dündar inifrån fängelset. I texten vittnade Can Dündar om censur, förföljelse och stränga fängelsestraff i president Erdogans Turkiet.