SvD:s reporter för kritisk – nobbad av Facebook

Morgonkoll

När Facebook fick veta att den journalist som Svenska Dagbladet ville skicka för intervjua anställda på europakontoret var Jack Werner blev det kalla handen.

Svenska Dagbladet anlitade Viralgranskarens skapare, journalisten Jack Werner, för ett större jobb om hot på Facebook. I den reportageserien fanns också planer på att göra ett besök på Facebooks Europakontor i Dublin och intervjua vissa nyckelpersoner om hur de ser på hotfulla inlägg.

Facebook var initialt positiva till det, men när bolaget förstod vilken reporter det var som skulle komma blev det nej. Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén skriver i en krönika att ” Facebook meddelade då att ett besök inte var aktuellt såvida vi inte skickade en annan reporter. Dock kunde de tänka sig att Jack Werner kunde få göra en videointervju från Stockholm.” Motivet var – han var för påläst och kritisk.

När tidningen efter några turer tillslut bestämde sig för att det då fick bli en videointervju kom beskedet efter några timmar att även den drogs in.

Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster svarar i tidningen ”Det vi erbjöd SvD var att en reporter, efter ert val, kunde få möjlighet att tillbringa en hel dag på vårt huvudkontor för att lära sig mer om våra regler för att ge er så bra förutsättningar som möjligt att förstå ett område som det råder många myter kring. Men eftersom vi redan gjort oss tillgängliga för Jack Werner vid flera tillfällen tidigare antog vi att detta var överflödig information för honom. Jag känner helt enkelt inte igen processen att Jack Werner inte skulle vara välkommen till Facebook.”