Forskning & Framsteg firar 50

Tidskriften arrangerar vetenskapsfestival ute till havs och gör specialnummer med Sverker Sörlin som gästredaktör.

I september 1966 gavs det första numret av det populärvetenskapliga magasinet Forskning & Framsteg ut, vilket innebär att tidningen i år firar 50-årsjubileum. Firandet kommer att pågå på olika sätt under hela året, men i september – då firandet kulminerar – arrangeras en vetenskapsfestival ute till havs.

Med anledning av 50-årsjubileet har man också gjort ett specialnummer. Gästredaktör för numret är Sverker Sörlin, författare, historiker och professor i miljöhistoria vid Kungliga tekniska högskolan i Stockholm. 

”Att vara gästredaktör är ett jättekul projekt! Nästan som ”pryo” i högstadiet. Roligast har nog varit att se helheten växa fram, genom andra. Det känns lite grann som jag föreställer mig att det gör för dirigenter eller regissörer. Du har en idé, ett slags vag vision, och så tonar bilden fram som i en framkallningsvätska. Och det du ser påminner, lyckligtvis, om det du hade i tankarna, men det är samtidigt så mycket mer.” säger Sverker Sörlin i ett pressmeddelande.

Under arbetet med specialnumret har han deltagit i hela processen från idé till färdig text, och han är själv en av artikelförfattarna.