Ryssland till attack mot SvD:s nya korre

Ambassaden kallade i helgen SvD:s Maria Georgieva "hänsynslös och partisk" i rapporteringen om det nedskjutna passagerarplanet MH17 över Ukraina.

”Maria Georgieva godkänd som SvD:s korrespondent i Moskva (som förresten ännu inte fått en officiell ackreditering i Ryssland) pekar på ett absolut hänsynslöst och partiskt sätt ut den ryska ledningen som ansvarig för denna tragedi”, skriver ambassaden i Stockholm på sin Facebooksida enligt DN.

Svenska journalister har reagerat starkt på Twitter. Bland annat menar Eskilstuna-Kurirens politiske redaktör Alex Voronov att det är ”svårt att se kommentaren som annat än hot och påtryckning mot Maria Georgieva.”

På vilket Svenska Dagbladets chefredaktör Fredric Karén svarar: ”Ja. Anmärkningsvärt. Vi håller koll.”

Alex Voronov har idag publicerat en ledare (”Moskva ska inte få hota svenska journalister”) där han konstaterar:

Tilltaget är mycket allvarligt. Ambassaden riktar angreppet inte mot tidningen och dess ansvariga utgivare, utan mot reportern – vars foto också läggs ut på Facebooksidan – och kopplar det till hennes pressackreditering. Om du ska kunna arbeta i Ryssland får du inte skriva allt för kritiskt mot den ryska staten, är budskapet.

Maria Georgieva tillträder tjänsten i mars.