Rysk myndighet blockerar SR:s hemsida för ryska användare

Vissa ryska internetanvändare har sedan november nekats att besöka SR.se. Skälet uppges vara att en rysk myndighet upptäckt en artikel de anser bryter mot rysk lag. UPPDATERAD

Blockeringen har pågått i fyra månader och innebär att ryska besökare möts av ett felmeddelande när de går in på Sveriges radios hemsida, rapporterar SR.

Anledningen till blockeringen beskrivs i ett mejl från den ryska myndigheten för tillsyn av telecom, informationsteknologi och masskommunikation (Roskomnadzor), som bland annat Sveriges Radios lyssnarservice mottagit. Roskomnadzor hänvisar till en artikel från 2010 som SR:s ryskspråkiga redaktion har skrivit. Artikeln, som baseras på en nyhet i SvD, handlar om att receptfria, smärtstillande läkemedel blivit det vanligaste sättet att begå självmord. Roskomnadzor menar att artikeln propagerar för självmord, vilket är förbjudet enligt rysk lag.

UPPDATERAD: I ett mejl till Radio Swedens ryska redaktion skriver Sveriges Radios säkerhetschef Thomas Rotermund att det inte verkar som att blockeringen fungerar:

”Vår bild är att blockeringen inte har slagit igenom och det grundar vi på kontakter med personer i Ryssland och en egen undersökning vi gjorde runt nyår av flera operatörer i landet. Vi har gett i uppdrag till SR juridik att skriva ett brev till myndigheten och vidare förklara deras syn på artikeln.”