Olle Wästberg: Rädda SR:s ryska program

Sveriges Radios tidigare styrelseordförande Olle Wästberg är kritisk till att SR:s beslutat att lägga ner sin produktion på ryska.

”Sveriges Radios ryska produktion har naturligtvis inte haft någon miljonpublik. Men den har betytt mycket för kontakten med viktiga opinionsbildare och för Sverigebilden i öst.” Det skriver Olle Wästberg i en debattartikel i Svenska Dagbladet. 

Inte minst gäller det den ryskspråkiga befolkningen i Estland och Lettland som i decennier lyssnat på SR:s ryska program enligt honom.

”Nu kommer man i hög grad att vara hänvisade till ryska propagandasändningar – som distribueras av det svenska statliga bolaget Teracom via Kaknästornet. Teracom leasar ut kapacitet till bolaget Astra, som bland annat vidarebefordrar sändningar från den ryska statsägda kanalen Rossija RTR. Lettlands regering protesterade förra våren hos den svenska myndigheten för radio och TV, men till ingen nytta.”

SR:s nedläggning av ryskspråkig redaktion får kritik

Ekot tar över Radio Sweden