Norsk korrespondent utslängd ur Turkiet

Silje Rønning Kampesæter, Aftenpostens Mellanösternkorrespondent, nekas permanent pressackreditering i Turkiet.

Någon formell förklaring till avslaget ges inte av de turkiska myndigheterna, men Aftenposten erfar att beslutet grundar sig i att Silje Rønning Kampesæters fästman har kurdisk bakgrund.

Aftenposten har riktat en formell begäran till turkiska myndigheter om insyn i vilka konkreta anledningar som ligger bakom avslaget, men nekats det av den turkiska ambassaden i Oslo.

”Vi har korrespondenter i land som Ryssland och Kina och jobbar där utan stora problem, men vi får alltså inte vara i NATO-landet Turkiet. Detta är helt oacceptabelt och det är en tankeställare att vi är nära militärt allierade med ett land som också på detta område visar förakt mot elementär pressfrihet.” säger Aftenpostens chefredaktör Espen Egil Hansen till den egna tidningen.

Den turkiska ambassaden i Norge har antytt att beslutet hade kunnat varit ett annat om det gällt en annan korrespondent. Men något sådant byte är inte aktuellt, säger Aftenpostens chefredaktör Espen Egil Hansen utan fortsättningsvis kommer Mellanösternkorrespondentens arbete istället att utgå från Amman i Jordanien.