Norran backar sajten 20 år

Norran.se fyller 20 år i år. Det firas bland annat med att startsidan får utseendet från 1996.

På måndag morgon får besökarna på Norran.se en överraskning. Då har nämligen startsidan fått samma utseende som för 20 år sedan när den första digitala versionen lanserades.

Designen är från 1996. Men nyheterna kommer att vara aktuella. Och när besökarna klickar på länkarna kommer de till artiklar med modern formgivning och som innehåller både bilder och rörligt material.

– Det gick inte att ha då, när det handlade om 56 kilobyte per sekund, säger Norrans redaktionschef Marcus Melinder.

Det kommer också att finnas en knapp på ettan så att den som eventuellt inte uppskattar designen kan ta sig ”tillbaka till framtiden”.

Förutom den grafiska tillbakablicken kommer Norran att erbjuda läsarna en framtidsvecka med bland annat föreläsningar av Lars Westin, professor i regionalekonomi vid Umeå universitet, och Kalle Jegers från digitalbyrån Hello Future.

– Planen är att den här framtidsveckan ska bli ett återkommande arrangemang. För även om vi som medieföretag är väldigt mycket här och nu så måste vi också ha blicken långt fram och försöka se hur framtidens medielandskap och vilka vanor och behov läsarna har då, säger Marcus Melinder.