LT börjar med nyheter på arabiska

Med start i morgon kommer Länstidningen Södertälje göra korta nyhetssammanfattningar på arabiska. UPPDATERAD

– Bakgrunden bygger på demografin i Södertälje samt att det kommit många nyanlända den senaste tiden som ännu inte lärt sig ser svenska. Det här är ett experiment som vi testar och för att nå ut till fler Södertäljebor samtidigt som vi ser det som ett viktigt integrationsinitiativ, säger Fredrik Gustavell, digital nyhetschef på LT.

Idén föddes på redaktionen och resultatet blir ett inslag varje torsdag där veckans viktigaste nyheter från tidningen och webben presenteras på LT.se.

Förhoppningen är främst att nå nyanlända som inte hunnit lära sig svenska språket än, men också att nå den äldre generationen assyrier-syrianer – där en del har begränsade språkkunskaper, berättar Fredrik Gustavell. Han förklarar vidare att LT hoppas att satsningen ska vara positiv för integrationen på kort sikt och även demokratistärkande på lång sikt.

Vad har ni mött för reaktioner?

– Tidigare i dag la vi upp en trailer och den har fått stora reaktioner. Majoriteten har varit positiva och tycker att det är ett bra integrationsinitiativ.