Kvinna döms för dödshot mot journalist

Den 60-åriga kvinna som vid två tillfällen dödshotat en journalist på Örnsköldsviks Allehanda döms för olaga hot.

I augusti förra året dömdes kvinnan för olaga hot och böter efter att hon hotat en journalist som rapporterat om ett våldtäktsmål.

”Under mina snart 40 år som journalist har jag aldrig upplevt något liknande. Det var verkligen obehagligt”, sa den hotade journalisten till allehanda.se då.

Kvinnan erkände hotet och sa i rätten att hon ångrade sig, men trots det skickade hon alltså ett nytt dödshot till journalisten där budskapet var att hon denna gång menade allvar med hotet.

Allehanda.se rapporterar att journalisten, som hade lagt det tidigare hotet bakom sig, ”tagit mycket illa vid sig av det förnyade dödshotet.” Utöver hotet mot journalisten har kvinnan riktat ytterligare ett dödshot mot den åklagare som drev målet i inledningsskedet.

Men den 60-åringen hävdar bestämt att hennes avsikt inte varit att skada någon:

”Tankar och idéer kan ju inte döda folk”, sa hon i rätten.

Men åklagaren och domaren är överens om att det handlar om ett olaga hot. Den 60-åriga kvinnan döms därför till villkorlig dom samt ett skadestånd på 5000 kronor för olaga hot mot journalisten och ett skadestånd på samma summa för hot mot tjänsteman mot åklagaren.