Helin avtackades med eget Expressenlöp

Ett stort antal tidningstoppar samlades i går för att avtacka Aftonbladets publisher Jan Helin. Bland annat fick han ett speciallöp från Expressen. Här berättar Thomas Mattsson om tankarna bakom det.

En av de som var med på avtackningen var konkurrenten och medpoddaren Thomas Mattsson, chefredaktör på Expressen. Han överlämnade ett lämpligt antal rödvin och en bukett ”sosserosor”. 

Men den av Expressens gåvor som sannolikt kommer att överleva längst är den inramade löpsedel som också förärades Jan Helin. Thomas Mattsson var mycket engagerad i dess tillblivelse.

– Ja, den här löpsedeln var så viktig att den fordrade ansvarig utgivares noga övervägda formuleringar samt layoutchefen Göran Forsbergs redigering. Man kan sammanfatta löpsedeln som ett koncentrat av podden ”Mattsson & Helin” och en ögonblicksbild av dagens mediedebatt, säger Thomas Mattsson till Medievärlden.

Jan Helin börjar som programdirektör på SVT den 18 april. Han har jobbat i 20 år på Aftonbladet och varit tidningens chefredaktör sedan 2008.