Expressen agerar mot fejkade sajter

En av bluffsajterna använder en logotyp som liknar Expressens samt en figur som liknar Expressens geting.

Sajterna utger sig antingen för att vara Expressen eller för att ha en koppling till tidningen. Falska nyheter och kränkande uppgifter om kända personer sprids också i sociala medier via länkar som liknar Expressens nyhetslänkar.

”Det är tråkigt om någon drabbas av dessa sajter. Vi har vidtagit en rad åtgärder för att stoppa detta och markera att det inte är acceptabelt”, säger Lina Modin, administrativ redaktionschef på Expressen, i ett pressmeddelande.

Expressens advokatbyrå Danowsky har ansökt hos Internetstiftelsen i Sverige, IIS, om att domännamn ska överföras till Expressen. Advokaterna har också skrivit till Facebook och begärt att länkarna till fejksajten ska tas bort.

Expressen uppmanar nu sina läsare att vara källkritiska och försiktiga med att lämna ut personuppgifter.