Annons: Mediedagen 2019

Domstolen ska avgöra om Schibstedhuset blir skyddsobjekt

Schibsted har överklagat Länsstyrelsen beslut att avslå ansökan om att göra Schibstedhuset till skyddsobjekt.

I höstas ansökte Schibsted Sverige till Länsstyrelsen om att Schibstedhuset, i vilket Svenska Dagbladet och Aftonbladet sitter, ska räknas som skyddsobjekt. Om ansökan gått igenom hade mediehusets skydd mot terrorism och sabotage utökats, men istället avslog Länsstyrelsen ansökan.

Avslaget förklarades med att verksamheten inte bedöms omfattas av begreppet elektronisk kommunikation, men nu överklagar Schibsted beslutet till förvaltningsrätten, rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Schibsteds koncernchef Raoul Grünthal skriver i överklagan: ” Schibsted har i ansökan visat dels att verksamheten väl ryms inom den tolkning som görs av begreppet elektronisk kommunikation, dels att Schibsted inom denna verksamhet är att betrakta som en av Sveriges ledande nyhetsredaktioner samt att Schibsted är en av de aktörer inom detta område som svenska folket i första hand vänder sig till i händelse av större händelser och kriser.”