Samarbete med Sydsvenskan gav mersmak

Morgonkoll

Sydsvenskans samarbete med Al-Kompis gjorde att artikelserien #föreflykten hittat tiotusentals läsare med arabiska som modersmål.

Sydsvenskans artikelserie #föreflykten hade som mål att ge en mer nyanserad bild av de människor som flytt från olika håll i världen och sedan hamnat i Sverige. För att ge fler möjlighet att läsa materialet kontaktade Al-Kompis, det största svenska mediet på arabiska med närmare en kvarts miljon följare på sociala medier. 

”Det här var ett samarbete som passade oss väldigt bra. Många som flytt från Mellanöstern läser vår tidning och det är intressant för dem att läsa om människor som varit i en liknande situation som dem själva. Många har reagerat starkt på reportagen. Vi ser fram emot fler samarbeten med svenskspråkiga tidningar i framtiden”, säger Mahmoud Agha, chefredaktör på Al-Kompis i ett pressmeddelande.

”Det känns viktigt att texterna fått ännu större spridning. Vi som har vår bas i Malmö är väl medvetna om att den skrivna svenskan inte når fram till alla och det är viktigt att vi tänker i nya banor även där”, säger Pia Rehnquist, chefredaktör för Sydsvenskan.

Artikelserien är skapad av reportern Jens Mikkelsen och fotografen Hussein el-Alawi.