DN publicerar brev från fängslad turkisk journalist

Vittnar om censur, förföljelse och stränga fängelsestraff i president Erdogans Turkiet.

DN Kultur publicerar i dag ett brev signerat Can Dündar, chefredaktör för Turkiets äldsta tidning Cumhuriyet, som skrivits från insidan av murarna kring Silivrifängelset i Istanbul.

”Vi talar om en regering som struntar i internationell rätt, i demokratins grundläggande principer, som har sämsta register i Europa när det gäller mänskliga rättigheter. Hur tror ni en sådan regering blir behandlad i västvärlden?

Mitt svar kan förvåna er:

Den blir hyllad.”

Can Dündar greps i november och anklagades för bland annat terrorbrott och spioneri. Det efter att Cumhuriyet publicerat bilder som avslöjade turkiska säkerhetstjänstens vapenleveranser till radikala islamister i Syrien.