Berit Önell får rätt mot Hässleholms kommun

Nekades handlingar – nu tvingas kommunen till ny bedömning. Beslutet välkomnas av Berit Önell. UPPDATERAD

När Berit Önell, tidigare kommunreporter på Norra Skåne numera redaktör och ansvarig utgivare för Frilagt Hässleholm, begärde ut konsultavtal som Hässleholms kommun slutit i en fiberetablering nekades hon först vissa delar. Men kommunens sekretessprövning underkänns nu av Kammarrätten som begär att kommunen gör en förnyad handläggning, det rapporterar Nyhetsbyrån Siren.

Kammarrätten skriver i beslutet att ”Bland de uppgifter som har maskerats finns uppgifter som är allmänt hållna och som uppenbart inte är av den arten att ett offentliggörande av dem skulle innebära att kommunen skulle lida skada”.

– Det känns förstås jättepositivt att få det här beslutet och jag hoppas verkligen att kommunen bättrar sig. De måste ju lära sig och förstå att det är viktigt att man följer de här reglerna. Det handlar ju inte bara om att de inte kan göra en riktig bedömning, det handlar om en slags nonchalans också, säger Berit Önell när Medievärlden når henne över telefon.

Vad tänker du om att det ska behöva gå såhär långt innan man kan få ut handlingar?

– Det är helt fel. Den granskande journalistiken försvåras ju när de gör såhär. Man tycker att en kommun borde ha den kompetensen och vara seriös nog att kunna avgöra detta. Jag får intrycket att man inte ville att jag skulle få insyn i detta och det är väldigt tråkigt.

Berit Önell har mångårig erfarenhet som granskande reporter. Men efter 27 år på Norra Skåne fråntogs hon sina arbetsuppgifter som kommunreporter. Våren 2014 erbjöds hon en omplacering på tidningen, vilken hon avstod, och därefter blev hon uppsagd. Innan omflyttningen av Berit Önell hade tidningsledningen utsatts för påtryckningar från politiker.

Konflikten mellan Berit Önell och Norra Skåne blev infekterad och långdragen, men till slut nådde de två parterna en förlikning.