Åtalas för dödshot mot journalistvikarie

En man som skickat flera mejl med dödshot och rasistiska uttalanden till en journalist på UNT är nu åtalad misstänkt för olaga hot.

Hoten var sådana att mottagaren, en journalist som vikarierade på Upsala Nya Tidning, ”kunde förväntas känna allvarlig rädsla för sin personliga säkerhet”, enligt stämningsansökan. Polisen kunde spåra avsändaren via de e-postadresser han använde, skriver UNT.se.

Avsändaren har erkänt att han skickade mejlen men uppger att det inte fanns någon tanke på att göra verklighet av orden. Han är nu misstänkt för olaga hot.

– Det är viktigt att rättsvårdande myndigheter tar hot mot journalister på allvar, och därför är det bra att denna fråga prövas juridiskt. Ett hot mot en journalist är inte bara ett allvarligt arbetsmiljöproblem, utan det handlar om regelrätta försök att tysta det offentliga samtalet, säger Charlotta Friborg till UNT.se.

Kammaråklagare Tomas Eriksson erkänner att utredningen dragit ut onödigt på tiden men säger att det beror på hög arbetsbelastning.