Amerikansk journalist frigiven

Washington Post-reportern Jason Rezaian har släppts ur iranskt fängelse i samband med en fångutväxling.

Jason Rezaian, Washington Posts korrespondent och byråchef i Teheran, och hans fru journalisten Yeganeh Salehi greps i Iran 2014. Jason Rezaian dömdes därefter för spioneri, i vad hans egen tidning beskrivit för en skenrättegång.

Under sina 18 månader som frihetsberövad har Jason Rezaian tillbringat långa perioder i isoleringscell och nekats kontakt med advokat.

Frigivningen skedde i lördags, samma dag som det blev klart att Iran uppfyllt kraven i det historiska kärnavtalet – vilket gör att sanktionerna mot landet lyfts. Förhandlingarna om fångarna ska, enligt CNN, ha skett parallellt med de samtal som förts mellan USA och Iran om kärnteknikavtalet.

Totalt släpper Iran fyra fångar i samband med utväxlingen. Samtliga fångar har gripits vid olika tillfällen, det tidigaste ingripandet skedde 2011.

I utbyte mot de amerikanska fångarnas frihet benådade eller reducerade USA straffen för en iransk medborgare och sex personer med dubbla medborgarskap. President Obama kallar incidenten för en engångsföreteelse.