Annons: Mediedagen 2019

Svag minskning av journalistmord

Utvecklingen går mot att något färre journalister mördas årligen, enligt statistik från pressfrihetsorganisationer.

Hittills i år har 65 journalister dödats, plus ytterligare 18 gräsrotsjournalister och sex medhjälpare uppger Reportrar utan gränser (RUG). Amerikanska Committee to Protect Journalists rapporterar 59 dödade journalister, plus ytterligare 19 där motivet är oklart samt två till dödade som ska ha varit medhjälpare. Schweiziska PEC anger att 128 journalister dödats under 2015, rapporterar TT.

Även om siffrorna varierar något är trenden att antalet mördade journalister minskat svagt sedan 2012, som visserligen var ett av de blodigaste åren när det kommer till journalistmord.

”Flera konflikter har gått in i faser som håller journalister borta från att överhuvudtaget arbeta. Man vågar helt enkelt inte rapportera i länder som Jemen och Syrien”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för RUG.