Programledare i P1 undrade om DT var ”lokal nazisttidning”

Täppas Fogelberg, programledare för Ring P1, funderade i fredagens sändning om Dalarnas Tidningar var en ”lokal nazisttidning”. En bisarr tanke, anser DT:s chefredaktör Carl-Johan Bergman.

En dryg kvart in i fredagens Ring P1 blev programledaren Täppas Fogelberg uppringd av en person som ville ta upp förra veckans nyhet i Dalarnas Tidningar, att maten vid Trängslets flyktingboende kostar 572 kronor per person och dygn.

Det fick Täppas Fogelberg att spekulera i att Dalarnas Tidningar kanske var en ”lokal nazisttidning”. Något som fått DT:s chefredaktör Carl-Johan Bergman att reagera.

– Jag har varit i kontakt med ansvarig utgivare för programmet och kan bara konstatera att vi har skilda åsikter om vad som sagts.

– Jag tycker att det går att tolka som att Täppas menar att vi kan vara en nazisttidning.

Han vill inte recensera Täppas Fogelberg men menar att det är en bisarr tanke att Dalarnas Tidningar, som vilar på en grundmurat liberal syn ska beskyllas för att ha en högerextremistisk agenda.

Ring P1:s ansvariga utgivare Susanne Helsing menar att det är tydligt att Täppas Fogelberg säger att DT inte är en nazistisk tidning. Men att använda begreppen i samma mening kan upplevas som provocerande.

I samtalet mellan Täppas Fogelberg och den som ringer upp är det tydligt att programledaren inte har någon större kännedom om DT. Bland annat frågar han om DT har en papperstidning.

Täppas Fogelberg har tidigare bland annat blivit avstängd som programledare för Ring P1 sedan han gått till angrepp på Lars Vilks i en debattartikel på SVT Debatt.

Efter Dalarnas Tidningars granskning har nu Migrationsverket beslutat att bryta kontraktet med det privatägda bolaget som sköter serveringen vid flyktingboendet. Läs mer här.