Annons: Mediedagen 2019

GP-medarbetare fick Nobelpriset i litteratur

I dag offentliggjorde Svenska Akademin årets Nobelpristagare i litteratur. Det var GP-medarbetaren Svetlana Aleksijevitj som tilldelades det prestigefyllda priset.

Några av böckerna Svetlana Aleksijevitj skrivit är ”Kriget har inget kvinnligt ansikte” (1985), ”De sista vittnena: solo för barnröst” (1985), ”Bön för Tjernobyl: en framtidskrönika” (1997) och ”Zinkpojkar” (1989).

Gabriel Byström är före detta kulturchef på Göteborgs-Posten. Han var också den som först anlitade Svetlana Aleksijevitj som skribent på GP:s kultursidor:

”Jag är otroligt glad, hon är en fantastisk författare. Jag känner en enorm ödmjukhet över att ha jobbat med henne.” säger han i en intervju med GP.

Gabriel Byström beskriver den nyblivna Nobelpristagaren som väldigt klar, kul att prata med, skarp i sin analys och oerhört beläst.

”Vi fick en bra relation som förstärktes, vi ville båda att hon skulle skriva i GP. Man måste också nämna Kajsa Öberg Lindsten, hennes översättare. Hon är helt central och har gjort Svetlana Aleksijevitj tillgänglig för GP:s läsare och för en svensk publik.”