Annons: Mediedagen 2019

Uddevalla kan ge skydd åt journalister

Ska Uddevalla bli en fristad för hotade journalister och kulturarbetare? Det avgör Uddevalla kommunfullmäktige.

Det var S-politikerna Annelie Högberg och Sonny Persson som lämnade in den motion i vilken det föreslås att Uddevalla ska bli en fristad åt journalister och kulturarbetare som utsatts för hot. I går beslutade kommunstyrelsen att bifalla motionen.

”Alla partier utom SD. Det var den dåvarande kulturnämnden i regionen som tog initiativet och la ut en förfrågan bland kommunerna. Jag fastande direkt och tycker att det är bra om Uddevalla kan visa att den är en kommun som står för demokrati och yttrandefrihet”, säger Annelie Högberg till Bohusläningen.

I motionen föreslås att den som får en fristad ska erbjudas skydd och boende i Uddevalla samt ett stipendium under ett eller två år. Kostnaden uppges landa på 300 000 – 350 000 kronor, enligt regionen.

”Regionen står för hälften av den kostanden och kommunen den andra hälften. Sedan är det ett nätverk med över 40 länder i Europa som heter Icorn som förmedlar fristaden till den hotade personen. I dag när världen ser ut som den gör, är det än viktigare att stå upp för yttrandefrihet och demokrati”, säger Annelie Högberg.

Det avgörande beslutet i frågan fattas av Uddevalla kommunfullmäktige.