Annons: Mediedagen 2019

Årets Wendelapris till Bäsén och Cristiansson

De två journalisterna får dela på det prestigefyllda priset som årligen delas ut för bästa socialreportage.

Expressens medicinreporter Anna Bäsén tilldelas priset för sitt reportage ”Stress, press och hetsjakt på pengar” där hon wallraffade inom äldrevården. En text som, enligt motiveringen, inte lämnar någon oberörd.

Frilansjournalisten Terese Cristiansson belönas för sitt reportage ”Flickan utan ansikte” om en fyraårig afghansk flicka. I motiveringen kallas reportaget för ”en stark berättelse av en driven och modig reporter. Imponerande, lyssnande och inkännande.”

Pockettidningen R får ett hedersomnämnande av Wendelajuryn. I det står att tidningen i 45 år konsekvent har följt samhällsutvecklingen ur utsatta människors perspektiv. ”Vårt hopp är att denna journalistiska gärning kan fortsätta trots ett allt snålare tidskriftsklimat.”