Annons: Mediedagen 2019

BT instiftar Nils Horner-priset

Borås Tidning och ägarstiftelsen Tore G Wärenstams stiftelse, tillsammans med SR och JMG, instiftar ett nytt pris till minne av korrespondenten Nils Horner.

Nils Horner-priset består av en prissumma på 25 000 kronor och att pristagaren ska hålla en föreläsning på journalistutbildningen JMG vid Göteborgs universitet och en på Bäckängsgymnasiet. 

Vinnaren utses av en jury bestående av representanter från BT, SR och JMG. Det behöver inte vara en radiojournalist, men det ska vara en journalist som verkat i Nils Horners anda.

”Hans speciella stil som utrikesrapportör har samfällt hyllats. Många tycker att hans minne och gärning ska hållas vid liv, och vad görs det bäst om inte på hemmaplan. Därför har denna idé vuxit fram”, säger Jan Öjmertz, ordförande i Tore G Wärenstams stiftelse.

Nils Horner var själv från Borås och började sin journalistiska karriär på BT. Han brukade också skriva utrikeskrönikor för tidningen. 

”Han var ju en journalist som inte tog så stor plats själv utan var väldigt ödmjuk. Han såg den lilla människan i stora skeenden, och var i väldigt hög grad ute i verkligheten och rapporterade”, säger BT:s chefredaktör Stefan Eklund som själv jobbat med Nils Horner på tidningen.