Annons: Mediedagen 2019

Döms för hets efter Aftonbladets granskning

Svea hovrätt dömer Realistens utgivare till villkorlig dom för hets mot folkgrupp i nio uttalanden som anmälts av Juridikfronten efter Aftonbladets granskning "Granska skiten"

Texterna fanns bland annat i arkiv från äldre nazisitska sajter, bland annat utmålades romer som parasiter och homosexuella som smitthärdar.

Utgivaren har i hovrätten ändrat sitt försvar och hävdat att han bara varit utgivare ”för skens skull”, då han inte sett något material före publicering eller haft möjlighet att logga in på Realistens webbplats.

Enligt hovrätten kom dock den invändninge för sent, den borde framförts redan i tingsrätten. Hovrätten skriver i domen att materialet är ”ägnat att – sett till sitt innehåll och i sitt sammanhang – framförallt sprida, förespråka, uppmuntra och rättfärdiga fördomar och motvilja samt i något fall även hat grundat på tolerans mot vissa grupper, bl.a. invandrare och homosexuella”.

Hovrätten fastställde tingsrättens dom.