Hadenius startar Modern Filosofi

Nu startar Språktidningens grundare Patrik Hadenius tidningen Modern Filosofi. "Det ställs nya frågor, därför behövs filosoferna", säger han.

Tidningen ska komma ut med ett nummer i år och fyra nummer nästa år. Den görs av Patrik Hadenius, Cecilia Christner Riad och Joanna Rose, som tidigare varit programledare för Filosofiska rummet i P1. 

– Det finns ett ökat intresse för filosofi som ämne på universiteten, men också från våra läsare. Det gäller både Forskning & Framsteg där vi skriver om filosofi ibland, och Modern Psykologi där det finns en stor efterfrågan på något bortom psykologin, säger Patrik Hadenius.

Första numret kommer ut 25 september under bokmässan. Om tidningen lyckas få över 2 000 prenumeranter i år och över 3 000 i början av nästa år forsätter utgivningen.

– Det är jag övertygad om att vi kommer att klara.

Första numret kommer bland annat att innehålla en stor artikel om smuts och städning, om varför vi egentligen städar, och varför en kopp med odrucket kaffe anses ren medan en kopp vi druckit ur anses smutsig. Det blir också ett reportage om existentiell psykologi och en stor avdelning med frågor till filosofer, frågor som ”Ska man ge pengar till tiggare?” och ”Finns gud?”.

I första numret medverkar ett 20-tal aktiva svenska filosofer.

– Vi kommer att ha Nietzsche och Platon också, men vi fokuserar på modern filosofi, och framför allt praktiskt filosofi där vi tittar mycket på vardagen. 

Precis som för de andra tidningar i familjen blir det en prenumerantaffär där bara runt 10 procent av intäkterna beräknas komma från annonser. Målet är ha 4 – 5 000 betalande prenumeranter nästa år. Modern Psykologi har idag runt 10 000 prenumeranter.

– Det finns fördomar om filosofi att det är väldigt verklighetsfrånvänt och föråldrat. Vi säger att det aldrig har behövts så mycket filosofi som nu.

Varför?

– I första numret medverkar Alex Schulman och Sigge Eklund och de ger två förklaringar. Dels har vi i ett rikt land som Sverige kommit så högt i behovstrappan att vi kommer tillbaka till vad som är meningen med allting. Dels har det skett ett trendbrott de senaste åren från att världen blev säkrare, rikare och mer jämställd till att det blir mer krig och större klyftor. Det ställs nya frågor, och därför behövs filosoferna.