Annons: Mediedagen 2019

Gunilla Herlitz tar över på Expressen

Expressens vd Bengt Ottosson lämnar tidningen. Tf vd blir Gunilla Herlitz.

Bengt Ottosson går i pension. Tf vd för Expressen blir DN:s Gunilla Herlitz. 

Bengt Ottosson, som i dag är 62 år, blev vd 2001 när han efterträdde Staffan Lundeborg. Han började på tidningen 1994 som distributionschef.

Han är även ordförande för Tidningsutgivarna, ett förordnande som går ut vid nyår. Dessutom är Bengt Ottosson ordförande för TT Nyhetsbyrån.

Gunilla Herlitz är vd för Dagens Nyheter samt chef för Bonniers affärsområde News Sweden där förutom DN och Expressen även Dagens Industri och Sydsvenskans ingår.

När Aftonbladet införde publishermodellen 2012 ställde Medievärlden frågan till Expressens chefredaktör Thomas Mattsson om han skulle vara intresserad av det om frågan blir aktuell. Så här svarade han då:

– Expressens tradition är ju att balansera bokstäver och siffror – bäst exemplifierat av Bo Strömstedts samarbete med Åke Ahrsjö. Den modellen fungerade också väl för Otto Sjöberg och Bengt Ottosson när de räddade Expressens ekonomi och vände vår negativa utveckling till plus, men hur det blir när en ny vd eller en ny chefredaktör ska utses får styrelsen ta ställning till då. Jag tror inte man ska gissa något om detta utan att veta vilka alternativ som finns, det handlar inte bara om personer utan också om eventuell bolags- och koncernstruktur.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver om vd-skiftet på sin blogg.

Mattsson om att bli publisher på Expressen