Jonathan Falck ny gästprofessor på JMG

GP:s förre chefredaktör Jonathan Falck föreslås som ny gästprofessor i praktisk journalistik vid Göteborgs universitet.

Jonathan Falck jobbade på GT 1981 – 1991, bland annat som nöjesreporter, nöjeschef, nyhetsreporter och utrikeschef. Han började på Göteborgs-posten 1991 som ledarskribent och blev 1993 chef för tidningens politiska nyhetsredaktion. Mellan 1996 och 2012 var han chefredaktör på tidningen.

Motiveringen:

”Jonathan Falck har i 35 år arbetat som reporter, arbetsledare, redaktionschef och chefredaktör. Han har verkat inom många olika journalistiska genrer, och under 17 år varit redaktionschef, chefredaktör och ansvarig utgivare. Falcks långa och breda erfarenhet av lokal och regional tidningsjournalistik innebär att JMG:s journaliststudenter kommer att få fördjupade insikter i såväl det journalistiska hantverket som möjligheter att få ta del av Falcks mångåriga erfarenhet som tidningsledare och vad ett ansvarsfullt utgivarskap innebär.”

Beredningsgruppen för familjen Hjörnes gästprofessur i praktisk journalistik består av: professor Kent Asp (ordförande), Ingrid Elam, dekanus för konstnärlig fakultet, docent Marina Ghersetti och universitetsadjunkt Maria Jervelycke Belfrage, företrädare för journalistlärarna, professor Monika Djerf-Pierre och professor Mats Ekström, företrädare för forskningen, och Martin Mederyd Hårdh, studeranderepresentant.