Krönikör slutar på grund av betalmodellen

När hennes nyhetskrönikor inte längre kunde läsas och debatteras fritt valde Åsa Petersen att sluta skriva för Norrbottens Kuriren. UPPDATERAD

I tisdags släppte NSD och Kuriren sina betalmodeller. Nu går det inte längre att läsa till exempel delar av opinionsmaterialet på sajterna utan att betala. Ledare och debattmaterial är fortfarande öppet men insändare och vissa krönikörer kräver inloggning för att läsas. Något som fick Kurirens nyhetskrönikör sedan två år, Åsa Petersen, att reagera starkt. Hon valde därför att med omedelbar verkan avsluta sitt samarbete med tidningen.

Det är extra allvarligt om norrbottnisk opinionsbildning och samhällsdebatt låses in bakom betalväggar menar hon. Det är redan ett län som betraktas som periferi, som dras med seglivade myter om att vara tärande istället för närande. 

Om samhällsdebatt från Norrbotten inte längre kan spridas över landet kommer det att få allvarliga konsekvenser. Norrbotten riskerar att tystna och uppfattas som ännu mer perifert än idag tycker Åsa Petersen.

– För mig är det självklart att opinionsbildande texter måste kunna spridas och debatteras på nätet. Annars marginaliseras de i samhällsdebatten. Vår tids samhällsdebatt sker ju i stor utsträckning i sociala medier. För mig som krönikör är det självklart att finnas på nätet, både för att fånga upp vad som rör sig bland människor och för att få reaktioner på mina texter. Det leder mig framåt i skrivandet.

Om dina artiklar låg utanför betalmodellen skulle det förändra något?

– Jag avslutade mitt samarbete med Norrbottens-Kuriren för att de nyhetskrönikor jag skrivit där inte längre fritt kan läsas, länkas och debatteras på nätet. Självklart hade jag inte valt att gå om krönikorna hade placerats utanför betalväggen. Men nu blev det inte så. 

Är ditt ställningstagande principiellt, att allt på nätet ska vara gratis och tillgängligt för alla?

– Nej, jag hör inte till dem som tycker att allt på nätet ska vara gratis. Jag är fullt medveten om att tidningar måste hitta nya affärsmodeller i den enorma strukturomvandling från papper till nät som just nu pågår. Hela världens tidningsbransch är under stor press. Men jag betvivlar starkt att lösningen är att bygga hårda betalväggar. 

– Risken är ju att relationen till nya generationer läsare skadas. Att de känner sig uppläxade och missförstådda av tidningar som pang bom låser sina webbar med motiveringen att journalistik minsann kostar pengar att producera. Den stora överlevnadsfrågan för dagens tidningar är att vinna framtidens läsare och abonnenter – som tar del av nyheter på nya digitala sätt. Det sker knappast genom att bygga betalväggar på nätet som bäst passar papperstidningens prenumeranter.

Hur ser du på att medverka i papperstidningen?

– Jag tycker om papperstidningar och medverkar gärna i dem. Jag prenumererar själv på både Norrbottens-Kuriren och NSD. Men för mig i rollen som krönikör gäller det att inse var den mesta debatten om mina krönikör sker, och var jag kan interagera bäst med mina läsare. Det är självklart på nätet.

Norrbottens Kurirens chefredaktör tycker det är rakryggat agerat av Åsa Petersen. I ett mejl till tidningens medarbetare skriver han:

”Åsa Petersen har i dag själv valt att avsluta sitt frilanskontrakt och jag har accepterat att detta sker med omedelbar verkan, utan uppsägningstid. Skälet Åsa uppgett är att hon inte accepterar vår nya digitala betalmodell.

Det är i längden ohållbart att som frilansare inte dela uppdragsgivarens publiceringsstrategier för det inköpta materialet. Därför hedrar det Åsa att hon självmant valde att avsluta vårt samarbete.”

Redaktionsledningen ska så snart som möjligt ersätta Åsa Petersen med nya nyhetskrönikörer, målet är att hitta tre.