Annons: Fojo

Därför namnger Expressen hatsajternas kommentatorer

I går publicerade Expressen namn och bild på SD-politiker som skriver anonymt på rasistiska hatsajter. I dag namnger tidningen också privatpersoner som gjort anonyma inlägg där. UPPDATERAD

En åkare i Nässjö är en av de som enligt Expressen skrivit under pseudonym på en av dessa sajter. Där har han bland annat uttryckt sig mycket nedsättande om muslimer och asylsökanden.

En docent i kemi som under pseudonym gjort inlägg på flera av dessa sajter är en annan. Där har han enligt Expressen bland annat skrivit ”Den totalt ansvarslösa massinvandringen måste kompletteras med återinförande av värnplikten. Endast militära insatser kan stoppa dessa vandaler som hänsynslöst utnyttjar en lamslagen befolkning, som inte kan försvara sig.” (En uppgift som senare visade sig inte vara korrekt. Reds anm.)

Varför väljer ni att publicera namn och bild på åkaren och docenten i dagens tidning?

– Vi synliggör de värsta näthatarna, de som med anonyma signaturer skrivit flest främlingsfientliga inlägg på sajter som Avpixlat. Det är liksom inte vem som helst som riskerar att få stå till svars för att man exempelvis önskar att flyktingbarn ska dö, ifrågasätter Förintelsen eller försvarar Anders Behring Breivik, säger Expressens chefredaktör Thomas Mattsson.

– Alla fall är unika, förstås, men vi har ett stort underlag och har gjort ett noggrant urval. Publiceringen är ju fortfarande pågående, så man ska nog inte recensera några enskildheter än utan snarare se till helhetsperspektivet: nämligen att etablerad, seriös, grundlagsskyddad nyhetsmedia granskar de som är mest aktiva med att sprida främlingsfientlighet. Det tycker jag är positivt, det är väl just det som är god publicistik?

Var det ett enkelt beslut?

– Både ja och nej. Att bestämma sig för att de som gömmer sig för att häva ur sig sådant här – som att Hitler kanske ändå hade rätt? – ska få svara för sig var naturligtvis enkelt. Men vi har sedan varit mycket selektiva med att välja ut vilka individer som det föreligger ett uppenbart allmänintresse kring, det är naturligtvis svårare eftersom man inte bara kan hävda att det ska vara ”politiker” eller någon annan grupp.

– Vi har gjort en sammanvägd bedömning av bland annat uppdrag, aktivitet på hatsajterna, vad man skrivit – och vad vi i övrigt vet om personerna, men kanske inte vill offentliggöra.

Det har varit viktigt att vara så restriktiv i urvalet av personerna att det inte kan ifrågasättas menar Thomas Mattsson.

– Många så kallade invandringskritiker vill försvåra granskningen genom att hävda att ”Bonniers har åsiktsregister” eller att påstå att det skett ”dataintrång”. Vi har förstås väntat oss sådana motattacker, men vi är rätt luttrade.

Uthängningar av rasister är en farlig väg