Annons: Mediedagen 2019

Bred attack mot SVT:s nya app

Ett 30-tal medieföretag protesterar i dag mot SVT:s nya nyhetsapp. De menar att den riskerar att slå undan fötterna för tidningsföretagens digitala satsningar.

Protesten är samordnad av TU. Förutom att sätta ljuset på vilka konsekvenser appen kan få för tidningsföretagen är tanken också att komma med ett sista debattinlägg inför regeringens beslut i morgon torsdag om vilken marknadspåverkan public service-företagen ska få ha.

VK:s ledarskribent Mats Olofsson skriver:

”En sak är att också SVT finns på nätet och i social medier. Men i vilken utsträckning och på vilket sätt? Det är inte rimligt att en direkt konkurrens uppstår med företag som endast kan finansiera sin verksamhet med egna medel. Då har obalansen blivit för stor.”

Hans kollega på Folkbladet, Bengt-Urban Fransson:

”I slutändan kommer detta att utgöra ett direkt hot mot lokal bevakning som den ser ut i dag. Med minskade intäkter minskar möjligheterna till lokal närvaro. Och när undersökande journalister försvinner riskerar maktfullkomlighet och korruption att breda ut sig. Att public service ska konkurrera ut lokala tidningsföretag kan knappast ha varit statsmaktens tanke.”

Gotlands Tidningars Mats Linder tar till storsläggan och jämför SVT med den dopade tyska skidåkaren Johan Mühlegg  :

”Vem som helst kan i princip drabbas i vilken bransch som helst. Ja, även i min bransch tvingas vi konkurrera med dopade mediejättar som inte behöver ägna en tanke åt sin egen försörjning, eftersom staten tvingar allmänheten att betala för deras tjänster. Oavsett om man nyttjar dem eller ej.” 

Skånska Dagbladet konstaterar att det ofta är hög kvalitet i det public service-företagen levererar. Men: Om inte public service själva inser vilket situation de håller på att försätta media-Sverige i är det hög tid för en tydligare politisk sig¬nal om vad som är statsfinansierad medias uppdrag och vad som inte är det.